© Pari-daeza
Fruit: Stelechocarpus burahol (Kepel)
Algemeen
De
kepel
is
een
tropische
boom
die
tot
25
meter
hoog
wordt
en
die
bloeit
met
afzonderlijke
mannelijke
en
vrouwelijke
groen-witte
of
rode
bloemen
op
de
stam
en
oudere
takken,
gevolgd door groene vruchten aan het onderste deel van de stam die rijpen naar bruin.
Opkweken
De
kepel
wordt
bij
ons
als
kuipplant
opgekweekt.
Gebruik
kuipplantengrond
of
een
mengsel
van
60
%
potgrond
30
%
grof
metselzand
en
10%
leem.
Overwinter
de
plant
van
half
oktober tot half mei bij 5 - 10°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien van vers zaad.
Rassen: n.v.t.
Snoeien
Onbekend.
Oogsten
De vruchten worden geoogst als ze verkleurd zijn. De rijpheid kan worden getest door aan de schil te krabben: rijpe vruchten zijn dan geel of licht bruin, onrijpe nog groen.
Gebruik
De vrucht is sappig en zoet en wordt vooral vers gegeten.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof